Jordan Peterson aloittaa kirjansa 12 elämänohjetta – Käsikirja kaaosta vastaan luvulla hummerin hermojärjestelmästä ja sosiaalisesta hierarkiasta. Luvun opetus kiteytyy kehotukseen seisoa ryhdikkäästi olkapäät taakse vedettyinä. Mutta miten tämä liittyy itsensä huijaamiseen? Harvardin yliopistossa tehtiin 2010 tutkimus, jossa tutkittiin miten oman kehon asennot vaikuttavat mielialaan, kehon hormonitasoihin ja riskinottohaluun. Tutkimusasetelma oli yksinkertainen. Koehenkilöitä pyydettiin istumaan kaksi minuuttia korkeaa valta-asemaa viestivässä asennossa, haarat levällään kädet niskan taakse levitettyinä, taaksepäin tuolissa nojaten. Toisia koehenkilöitä pyydettiin taas istumaan sama aika alempaa statusta viestivässä asennossa, esimerkiksi hieman kumarassa ja kädet haarojen sisällä.
Koehenkilöitä mitattiin testosteroni ja kortisolitasot ennen ja jälkeen koetilanteen. Lisäksi heille annettiin mahdollisuus osallistua nopeaan uhkapeliin sekä kysyttiin miten voimakkaaksi he tuntevat itsensä. Niin sanotussa power-posing asennossa olleiden koehenkilöiden testosteronitasot nousivat 20% kun taas matalan valta-asennon ottaneilla taso laski 10%. Stressihormoni kortisolin taso laski 25% korkean valta-aseman koehenkilöillä kun taas matalan valta-aseman verrokkiryhmällä taso nousi 15%. Toisin sanoen kahden minuutin istuminen tai seisominen tietyssä asennossa huijasi elimistöä siinä määrin, että sillä oli vaikutusta jopa kehon hormonitasoihin.
Lisäksi 85% power posing porukasta halusi pelata uhkapeliä kun taas vain 60% verrokkiryhmästä halusi pelata. 2 minuutin kehon asennon eroavaisuus vaikutti siis merkittävästi koehenkilöiden riskinottohaluun. Korkean valta-aseman asennon ottaneet henkilöt myös tunsivat olonsa voimakkaammaksi ja vaikutusvaltaisimmaksi kuin verrokkiryhmä.
Mitä tästä voidaan oppia? Peterson kehottaa seisomaan ryhdikkäästi suorassa olkapäät taakse vedettyinä. Harwardin tutkijan Amy Cuddyn mukaan taas kannattaa ottaa parin minuutin power posing asento esimerkiksi ennen seuraavan virtuaalitapahtuman puheenvuoroa. Näitä kahta tutkijaa mukaillen tapahtumaseppä Haapalainen kehottaa ennen seuraavaa tärkeää tapaamista tai webinaarin puheenvuoroa menemään pariksi minuutiksi johonkin syrjään muiden katseilta, istut alas haarat ja kädet levällään pari minuuttia, nouset ylös, laitat olkapäät taakse ja kävelet ryhdikkäästi seuraavaan haasteeseen. Näin huijaat kehoasi alentamaan stressitasoa, saat energiaa, saat itsevarmuutta. Ja seuraava webinaarin puheenvuoro on täyttä timanttia.